Bij een overlijden sta je als nabestaanden (vaak samen) op een cruciaal kruispunt. Ieder heeft eigen herinneringen aan de overledene, ieder heeft eigen emoties. Hoe geef je een afscheid vorm? Doe je het helemaal zelf, of is het prettig om iemand te vragen die een ceremonie kan leiden?
In de periode tussen overlijden en afscheidsceremonie gebeurt er veel. Er is vaak de schok van het overlijden, het eerste prille verwerken, er zijn veel praktische zaken waar de uitvaartleider een belangrijke rol in speelt, er komen vaak allerlei mensen over de vloer en er is het moment van afscheid: een crematie of begrafenis.
In deze periode kan het heilzaam zijn wanneer er iemand is die luistert naar uw ervaringen, die luistert naar uw herinneringen, die ruimte biedt aan emoties en helpt om een afscheidsceremonie voor te bereiden en eventueel te leiden.
De periode tussen overlijden en ceremonieel afscheid wordt vaak ervaren als een periode waarin een beweging wordt gemaakt van chaos en ontreddering na het horen van het overlijdensbericht naar orde en waardigheid bij een afscheidsceremonie. Het is een wezenlijke periode in de verwerking van rouw en gemis, waarin ik u graag zou willen begeleiden.
Als algemeen geestelijk verzorger met een pastorale achtergrond ben ik bekend met zowel religieuze als niet- of minder-religieuze vormen van uitvaart.
Wie de ruimte betreedt waar mensen rouwen om een overledene, betreedt een heilige ruimte.